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Dear Sir, 

RESPONSE TO THE INTERNATIONAL ETHICS STANDARDS BOARD FOR 
ACCOUNTANTS (“IESBA”) EXPOSURE DRAFT (“ED”) – PROPOSED REVISIONS TO 
THE CODE RELATING TO THE DEFINITION OF ENGAGEMENT TEAM AND GROUP 
AUDITS  

For this ED, the Institute of Singapore Chartered Accountants (ISCA) sought views from its 
members through a one-month public consultation and discussed the ED with members of 
the ISCA Ethics Committee. 

Overall, we are supportive of the proposed revisions to the Code, given that they were 
developed in close coordination with the International Auditing and Assurance Standards 
Board to be consistent and interoperable with the International Standards on Auditing (“ISAs”) 
and International Standards on Quality Management (“ISQMs”). 

Our comments to selected questions in the ED are as follows: 

Independence in a Group Audit Context 

Question 3: Do you agree with the proposed new defined terms that are used in Section 
405 in addressing independence considerations in a group audit (see Chapters 1 and 
6)?  

We note that the proposed definition of “audit team for the group audit” is based on the 
definition of “audit team” but adapted to a group audit context. In developing this definition, the 
IESBA is proposing to scope in individuals within a non-network component auditor (“CA”) firm 
who are not part of the engagement team for the group audit but can directly influence the 
outcome of the group audit. These individuals would be captured under subparagraph (d) of 
the proposed definition even though IESBA has recognised that it would be rare in practice for 
such individuals to be able to directly influence the outcome of the group audit.  

We believe it would be useful for IESBA to clarify within the Code that the above situation is 
expected to be rare and provide examples of such rare situations. 
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Question 4: In relation to the proposals in Section 405 (Chapter 1), do you agree with 
the principles the IESBA is proposing for:  

(a) Independence in relation to individuals involved in a group audit; and

(b) Independence in relation to firms engaged in a group audit, including CA firms
within and outside the GA firm’s network?

Non-network CA firms 

When the component audit client is a public interest entity (“PIE”) but the group audit client is 

not a PIE, the non-network CA firm shall apply the independence provisions that are applicable 

to non-PIEs for purposes of the group audit (proposed paragraph R405.9).  

The proposed paragraph 405.2 A2 clarifies that a CA firm (both within and outside the network) 

that participates in a group audit engagement might separately issue an audit opinion on the 

financial statements of the component audit client. For example, if the component audit client 

is a PIE and is subject to a statutory audit, the PIE independence requirements would apply 

for the statutory audit of the component audit client, even if the group audit client is a non-PIE. 

Hence, given that the non-network CA firm would already be subject to PIE rules in such 

situations, it does not appear that there is a strong reason to provide a “concession” for the 

non-network CA firm to apply the non-PIE independence rules for purposes of the group audit. 

In practice, we believe that the non-network CA firm would apply PIE rules consistently as it 

would be impractical for the firm to subject itself to a lower independence threshold for 

purposes of the group audit. 

We are uncertain of the value in providing such a “concession” and whether it will have any 

impact at all on the non-network CA firm. We urge the IESBA to reconsider the proposed 

paragraph R405.9.  

Proposed Consequential and Conforming Amendments 

Question 9: Do you agree with the proposed consequential and conforming 
amendments as detailed in Chapters 2 to 6?  

We note the IESBA’s proposals set out in Chapter 4 on how references to the terms, “teams” 
and “engagement team” (ET), would be used in the Code. However, we would like to seek 
clarification in situations where IESBA refers broadly to “teams” in the Code, whether this term 
would refer to ET or the audit team and/or assurance team, which would be wider in scope 
than ET. 
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Should you require any further clarification, please feel free to contact Ms Alice Tan at 
alice.tan@isca.org.sg or Ms Ng Shi Zhen at shizhen.ng@isca.org.sg. 

Yours faithfully, 

Mr Wai Geat, KANG  
Divisional Director 
Professional Standards 
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