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Dear Sirs,

RESPONSE TO THE INTERNATIONAL ETHICS STANDARDS BOARD FOR
ACCOUNTANTS (IESBA) EXPOSURE DRAFT - LIMITED RE-EXPOSURE OF
PROPOSED CHANGES TO THE CODE ADDRESSING THE LONG ASSOCIATION
OF PERSONNEL WITH AN AUDIT CLIENT (RE-ED)

In preparation of this comment letter, the Institute of Singapore Chartered Accountants
(ISCA) has sought views from its members through a one-month public consultation. ISCA
has also engaged various stakeholders such as audit firms, regulators, academics and listed
entities, as well as discussed the re-ED with members of the ISCA Ethics Committee.

Generally, we agree with all the suggestions in the re-ED and do not have significant
comments or insights except for the following specific questions:

Jurisdictional Safeguards

Question 2: Do respondents support the proposal to allow for a reduction in the cooling-off
period for EPs and EQCRs on audits of PIEs to three years under the conditions specified in
paragraph 290.150D?

Question 3: If so, do respondents agree with the conditions specified in subparagraphs
290.150D (a) and (b)? If not, why not, and what other conditions, if any, should be specified?

We note that the intent of the proposal is to provide an alternative to those jurisdictions which
already have some safeguards in place, to avoid making the long association provisions
overly onerous for them. However, as the situation in different jurisdictions varies,
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application of the jurisdictional safeguards may not make too much of a difference in certain
circumstances and would instead diminish its usefulness.

Take for instance in Singapore where EPs of listed entities are currently subject to a 3-year
time-on period and a 2-year cooling-off period. Singapore has an independent regulatory
inspection regime in place and qualifies for the application of jurisdiction safeguards under
the re-ED. However, this will only increase the cooling-off period by one more year. On an
overall basis, an individual can serve as EP for up to 10 out of a total of 13 consecutive years,
assuming the EP returned to the audit engagement after the cooling-off period is completed.
This will not enhance auditor independence significantly in the Singapore context.

The IESBA may wish to consider the effectiveness of the jurisdictional safeguards.

Other comment

We note that paragraph 290.150D is worded such that both the implementation of the
regulatory inspection regime and the establishment of requirements for a shorter time-on
period or mandatory firm rotation or re-tendering, could be interpreted as being carried out by
the same independent standard setter, regulator or legislative body. However, we understand
that this need not be the case and separate bodies may be involved.

Hence, we would like to recommend that the IESBA consider rewording 290.150D to clarify
the above.

Service in a Combination of Roles during the Seven-Year Time-on Period

Question 4: Do respondents agree with the proposed principle “for either (a) four more years
or (b) at least two out of the last three years” to be used in determining whether the longer
cooling-off period applies when a partner has served in a combination of roles, including that
of EP or EQCR, during the seven-year time-on period (paragraphs 290.150A and 290.150B)?

While we agree with the proposed principle in paragraphs 290.150A and 290.160B, we note
that at the same time, it implicitly allows an EP to become the EQCR of the same entity
immediately upon ceasing to be EP.

We are of the view that the independence of a partner who takes up the EQCR role of an
engagement immediately upon ceasing to be the EP of the same engagement will be
diminished, or at least perceived to be diminished, even though the partner has not vet served
the maximum time-on period of 7 years. This is because the partner will be reviewing his/her
own work as the EQCR and less likely to challenge decisions made by him/her when he/she
was the EP.
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Thus, we would like to suggest that the IESBA consider enhancing paragraphs 290.150A and
290.150B to specifically prohibit EPs from becoming the EQCR of the same engagement
immediately upon ceasing to be EP.

Should you require any further clarification, please feel free to contact Mr Kang Wai Geat,
Assistant Director, Technical Advisory and Professional Standards, or Mr Ang Soon Lii,
Manager, Technical Advisory and Professional Standards, at ISCA, via email at
waigeat. kang(@isca.org.sg or soonlii.ang(@isca.org.sg respectively.

Yours faithfully,

\

Mr Titus Kuan
Director
Technical Advisory, Professional Standards, and Learning & Development
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